Kan man låna till kontantinsatsen?

låna för handpenning bostadslån

Läs sammanfattningen

Att hitta drömbostaden kan vara en spännande händelse, men vad händer när sparkontot inte räcker till för kontantinsatsen? I Sverige krävs 15% av bostadens pris i kontantinsats för att säkra ett bolån. Många undrar ”kan man låna till kontantinsats” för att förverkliga bostadsdrömmen. Alternativen inkluderar lån från familj och vänner eller ett kontantinsatslån från banken. En stabil ekonomi och noggrann jämförelse av lånevillkor är avgörande, liksom att förstå bolånetakets inverkan på finansieringen av bostadsköpet.

När drömbostaden lockar men sparkontot ekar tomt

Att hitta drömbostaden kan vara en av de mest uppiggande upplevelserna i livet, men det kan samtidigt kännas förlamande när man inser att sparkontot inte täcker den nödvändiga kontantinsatsen. Svensk lag ställer krav på att 15% av bostadens pris ska finansieras med egna medel för att få ett bolån, vilket är en säkerhetsåtgärd för att undvika överbelåning av bostäder. Många potentiella köpare ställer sig därför frågan: ”Kan man låna till kontantinsats?” Att ha tillräckliga medel för kontantinsatsen är även fördelaktigt då det kan resultera i en lägre ränta på bostadslånet och därmed lägre månadskostnader.

Kontantinsatsens betydelse i bostadsaffären

En kontantinsats är avgörande för en bostadsaffär då den representerar köparens eget kapital i bostaden. Det är inte bara ett lagkrav utan en faktor som banken väger tungt när de gör sin riskbedömning. Sedan 2010, då lagen infördes, har kontantinsatsen spelat en viktig roll för att stabilisera bostadsmarknaden och skydda individens ekonomi mot skuldsättning.

Alternativ 1: Att låna av familj och vänner

Lån från familj och vänner kan vara en flexibel lösning för att täcka en kontantinsats. Juridisk trygghet kan skapas genom ett skuldebrev, vilket tydliggör lånevillkoren. En klar fördel med detta upplägg är att låntagaren kan komma överens om fördelaktigare villkor än vad banker traditionellt erbjuder, som en lägre ränta eller mer förlåtande återbetalningsplaner.

Den osynliga lösningen för banken

När man lånar av närstående blir lånet ”osynligt” för banken i den mening att det inte dyker upp i de register som banken har tillgänglighet att granska. Detta innebär dock inte att det bör hållas hemligt från banken då det påverkar den totala skuldsättningen och betalningsförmågan.

Avtal och räntor med närstående

Ett väl utformat avtal mellan låntagare och den närstående långivaren kan innebära en win-win-situation. Låntagaren får tillgång till de pengar som behövs för kontantinsatsen, medan långivaren får en avkastning på sina utlånade medel.

Alternativ 2: Kontantinsatslån från banken

Ett kontantinsatslån från en bank är i praktiken ett privatlån utan säkerhet och medför därför ofta en högre ränta än ett bolån. Att ta ett kontantinsatslån kan höja den totala lånekostnaden avsevärt men kan vara nödvändigt om det egna kapitalet inte räcker till. Det är dock viktigt att låntagaren noggrant jämför olika banker och lånevillkor, vilket kan göras via jämförelsetjänster som exempelvis SBAB:s API som erbjuds till utvecklare för att skapa egna jämförelsetjänster (https://developer.sbab.se/).

Dubbla lån kräver stabil ekonomi

Bankernas kreditbedömning blir mer rigorös när det gäller att ta två lån samtidigt. Det kräver en stabilitet i ekonomin och en noggrann plan för hur båda lånen ska återbetalas över tid.

alternativ till handpenning lån i Sverige

Hur jämför man kontantinsatslån effektivt?

För att hitta det mest fördelaktiga kontantinsatslånet bör man utnyttja jämförelsetjänster online. Tjänster som Lendo.se kan hjälpa låntagare att enkelt jämföra olika långivares erbjudanden och villkor.

Omvärdet innebär nya möjligheter

Omvärdering av nuvarande bostad eller att ha en medlåntagare kan stärka låneansökan och möjliggöra både bolån och kontantinsatslån.

Vilka regler och restriktioner finns det?

Bolånetaket som infördes år 2010 av Finansinspektionen begränsar möjligheten att belåna bostaden till max 85% av priset.

Bolånetak och dess konsekvenser för köpare

Bolånetaket innebär att köpare måste ha minst 15% av bostadens pris i kontantinsats för att få ett bolån. Detta har haft stor inverkan på bostadsmarknaden och individers möjligheter att finansiera bostadsköp.

Finns det någon väg runt kontantinsatsen?

Det finns få undantag när det kommer till kravet på kontantinsats. Gåvor kan dock vara ett lagligt alternativ, men det är viktigt att hantera detta korrekt både juridiskt och skattemässigt.

Med hjälp av externa tjänster, såsom Booli (https://www.booli.se/) och HittaMäklare (https://www.hittamaklare.se/), kan köpare även få en överblick över den nuvarande bostadsmarknaden och hitta vägledning i sitt bostadsköp.

FAQ – Kan man låna till kontantinsatsen?

Kan jag låna till kontantinsatsen vid bostadsköp?

Ja, det är möjligt att låna till kontantinsatsen, men det är viktigt att notera att kontantinsatslånet är ett privatlån utan säkerhet, vilket ofta betyder en högre ränta och en kortare avbetalningstid jämfört med ett bolån. Enligt svensk lag måste minst 15% av bostadens köpesumma betalas som kontantinsats.

Hur mycket får jag låna för att finansiera kontantinsatsen?

I Sverige kan du låna upp till 85% av bostadens pris med ett bolån. För kontantinsatsen, som uppgår till minst 15% av bostadens värde, kan du potentiellt låna pengar genom ett privatlån om din ekonomiska situation tillåter det.

Är det en dålig idé att låna till kontantinsatsen?

Att låna till kontantinsatsen kan vara riskfyllt eftersom det ökar din totala skuldsättning och de månatliga utgifterna. Det är generellt rekommenderat att spara ihop till kontantinsatsen för att undvika att överbelåna sig. Men om din ekonomi är stabil kan det vara en möjlig väg att gå för att kunna köpa en bostad.

Vilka banker erbjuder lån för kontantinsats?

Många banker erbjuder inte lån specifikt avsedda för kontantinsatsen, då lagstiftningen främjar att denna del ska vara självfinansierad. Dock erbjuder vissa banker, inklusive Swedbank, privatlån som kan användas för detta ändamål om man uppfyller deras krav för lån.

Kan en närstående hjälpa mig att låna till kontantinsatsen?

Ja, det är möjligt att låna pengar från en närstående för att finansiera kontantinsatsen. Det är viktigt att upprätta ett skuldebrev mellan er för att säkerställa att lånet är formellt och juridiskt korrekt. Detta kan hjälpa till att undvika framtida missförstånd eller konflikter.

Photo by PhotoMIX Company on Pexels.

Photo by Kindel Media on Pexels.

Om skribenten

Profilbild för Sophia-Maria Werner